Contact
Maja AsaaMaja Asaa
Consultant, Strategic Innovation
+45 2723 4410
Maja.Asaa@grontmij.dk
Lars HagstrømLars Hagstrøm
Department Manager
+45 2723 6015
Lars.Hagstrom@grontmij.dk
Bookmark and Share

Project

Underground environmental hall for Danish Gymnasium

Services rendered: Concept development with the architect regarding:
daylight
energy
structural design
acoustics
further processing and detail of the outline proposals for tender documents
construction consultancy

Data:
Gammel Hellerup Gymnasium
Multipurpose hall, Hellerup, Denmark

Construction: 2012
Gross area: 1,460 m²
Client: Gammel Hellerup Gymnasium
Architect: BIG (Bjarke Ingels Group)
Illustrations: BIG / Grontmij

Gammel Hellerup Gymnasium wants to expand the school with a new environmental hall providing a multipurpose space that puts the accent on sustainability. The hall is to be buried in the schoolyard between existing buildings. To reduce the hall's height to the absolute minimum, the roof has been shaped to follow the trajectory of a ball thrown within the hall. The roof's curved surface creates a new and exciting activity space, both within the hall and in the schoolyard. 


Our technical input helped unite the school's desire for an environmentally friendly hall with the architectural idea of an underground building.

1 Pages From GHG FINAL SELECTION FOR GMCB A4

1 GHG Tag 3D Snit Farvelagt

Glulam roof reduces material use
The hall area required a 22 meter roof span with a carrying capacity 7 times greater than a normal roof because of the exterior use of the roof. There was also a need to minimize the height of the hall in order to keep the excavation depth economical. This was solved by using curved glulam ribbing with rigid joint supports.

067A5826_web

2 Gl Hellerup Collage 02

067A5855_web
 
2 Gl Hellerup Collage 04
 
 
2 Ghg
  
The design has a maximum carrying capacity and the rigid joints reduce ribbing height and hence the amount of materials needed for construction. Integrated skylights between the glulam ribbings take advantage of daylight and reduce energy consumption for lighting and heating.  
2 Hellerup Lysforhold
2 Ovenlysprincip WEB Lang

2 Pages From GHG 20101029
 
 
067A5848_web
 
Untitled
 
Utilization of surplus soil makes sun screening redundant
Excess excavation soil is used to create a subsoil cooling system. As well as making sun screening redundant, the system reduces energy consumption for cooling and optimizes the indoor climate by avoiding overheating in summer.
 
3 Gl Hellerup 3D Model Converted
 
 
To optimize the hall's environmental profile further, the roofs of the existing buildings are used to create 30m² of solar heating panelling – in turn, supplying the school with 30% of its energy consumption for hot water. Excess production of heat during holiday periods is stored as part of the subsoil cooling system. A 125m² photo voltaic plant on the roof covers 80% of the hall's total electricity consumption.
 
067A5875_web
3 Gl Hellerup Collage 03
 
067A5894_web
Bookmark and Share

Sweco Danmark A/S - Granskoven 8 - 2600 Glostrup - Denmark - T +45 4348 6060 - E info@swecodanmark.dk